Drentsche Patrijshond är en stående fågelhund från landskapet Drenthe i Norra Nederländerna. Drenten jagar "under bössan" (ca 30-40 meter) och i nära samarbete med föraren, som den håller god kontakt med.

Numera framförs åsikten att drenten kan jaga på större avstånd från föraren .... nä varför ska man göra om en ras, det finns andra stående fågelhundar att använda isåfall. Min alldeles egna åsikt är att om man framför åsikten att hunden ska få jaga på större avstånd så beror det på att man inte har den lydnad man bör ha och då blir det enklare att låta hunden "dra iväg".

Drenten är ingen specialicerad fågelhund utan ska jaga även hårvilt, men har också många fler färdigheter som vakt, drag, skadedjurbekämpare etc. De är också utomordentligt goda apportörer både på land och i vatten och duktiga på att spåra skadat vilt. Många drentar i Sverige är Viltspårchampions.

Drenten är inte bara en god jaktkamrat utan även en duktig vakthund och en positiv och trevlig familjehund. I Nederländerna har man drentar som "jobbar" som Hjälphundar och Räddningshundar.
De är till sin karraktär glada och vänliga hundar, som älskar både människor och djur och som vill vara en del av familjen.

Flera Nederländska uppfödare har ett stort samarbete, där man strävar efter att bevara rasen exteriört, samt alla deras usprungliga egenskaper (jakt, drag, vakt etc)

Om du funderar på en Drentsche Patrijshond så bör du tänka på att det är en aktiv och livlig ras som, om du inte jagar eller jakttränar, kanske bör få någon annan arbetsuppgift ex. lydnadsträning, spårträning, sök, eller varför inte som draghund (gamalt tillbaka användes de för att dra tunga mjölkkärror). I vilket fall som helst är det ingen ras för en "soffpotatis". Drenten "kräver" en aktiv ägare, som gillar att vara ute och röra på sej och där hunden kan vara en del.

En sak till...livet med en drent blir mycket lättare om du har en stor portion humor.

Rasstandard

 

Till sidans topp/To top of page